söndag 21 december 2008

Vi måste ha källkritk mot filmer!

Igår, innan jag skulle sova, hamnade jag i en dokumentär som hette "Operation Hollywood" som handlade om att vissa krigsfilmer har stöd av Pentagon, och andra har det inte. Detta var självklart väldigt intressant. De filmer som har fått stöd av Pentagong blir, i princip, censurerade av Pentagon. Detta för att de vill att en viss bild ska visa upp av den amerikanska militären, en bild som inte alltid är sant.

Ett exempel på detta är en roll som kallades "the dentist" som blev borttagen (minns inte vilken film) för att han tog bort guldtänder ur döda vietmanesers mun. Saken är bara att detta finns filmat i dokumentärer, i och för sig från andra världskriget, men den marinkår som enligt Pentagong, inte sysslar med sådant har uppenbarligen gjort det. Vi visar alltså inte den rätta bilden av verkligeheten.

Detta leder mig osökt att tänka på källkritik: vi måste ifråga sätta allt vi läser. Vem har gjort detta?Vad vill han/hon förmedla? Varför vill producenten förmedla detta budskap? Allt vi hörrunt omkring oss måste vi vara källkritiska emot: inte för att det inte är sant, utan för att sannigen är ser olika ut för olika människor. Något som är ett krig för den ena partnern kan vara självförsvar för den andra.

Detta är självklart skolans ansvar, och det är något som måste genomsyra hela undervisningen. När gratis material används i skolorna måste vi prata med eleverna varför detta företag/organisation ger oss det materialet gratis. Vad vill dom? För det finns få människor, och speciellt företag, som gör något helt för andra människors skull. Alltid finns det något de har att tjäna på det, alltid.

Ett klipp från en film som man verkligen måste se med källkritiska ögon och som jag kan säytta en tia på att Pentagon stödde när den producerades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar