tisdag 2 december 2008

Var tredje sekund för ett barn av undernäring


Jag såg på Julkalendern och Rapport till frukosten idag. Julkalendern får bli ett alldeles eget inlägg, men nu ska det handla om Rapport och allvarliga saker.

I slutet av sändningen sa reportern ungefär detta "Varje dag dör 25 000 barn av undernäring i världen" Den där meningen går det att distansera sig i från. Visst, det är många barn som dör, men det är långt, långt borta och vi kan inte göra någonting åt det. Tänk er denna mening i stället

"Var tredje sekund dör ett barn av undernäring. På en minut dör 17 barn, på en timme 1041 barn. Dessa barn är lika gamla som era knyten där hemma: spädbarn, förskolebarn, skolbarn. Majoriteten av dessa barn dör inte i områden som har utsatts för en direkat naturkatastrofer. De dör i områden som västvärlden och media inte uppmärksammar. Den katastrof dessa barn blir utsatta för heter fattigdom och gör att föräldrar inte kan ge näringsriktig mat till sina barn."

Är det inte vidrigt? Nu går det faktiskt att göra något väldigt, väldigt enkelt. Som ni vet är julen runt hörnet och det innebär att det ska köpas klappar. Kanske ni inte riktigt vet vad ni ska ge till svärmor, mamma eller pappa? Då har jag ett förslag!

Gå in på UNICEFs gåvoshop! Du får ett gåvobrev att ge bort och själva grejerna går till dem som verkligen behöver det. Det finns olika prisklasser, från 45 kr och uppåt. Det är saker som myggnät, filtar, skolsaker, ett ton gröt och så vidare. De som har allting, behöver de verkligen mera? Ge i stället den till någon som behöver det!

Bildkälla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar