fredag 6 februari 2009

Avskeda poliserna!

Jaha. Då var det dags igen. Tidigare har jag skrivit om den rasistiska jargongen på Södertälje sjukhus intensivvårdsavdelning, denna gång är det polisen i Rosengård som har fällt mycket rasistiska kommentarer.

En person ska åtalas för kravallerna i Rosengård i december. Då visar polisen upp en video som bevis. En video där poliserna fäller kommentarer i stil med "kolla på apjäveln där borta", "det är bara att piska honom", "När jag får tag i honom ska jag slå honom så han blir steril". Detta är inga exakta citat, men innebörden av några av kommentarerna. Jag bara känner trötthet och gör en djup, djup suck.

Poliserna är inte mer än människor. Det är klart att de är förbannade och rädda när folk kastar sten på dem och bränner ut bilar. Men det tillåter inte detta språkbruk. Det hade varit en annan sak om de sa "Jävla, ungjävlar" eller liknande. Nu tar polisen i stället till starkt rasistiska åsikter, vilket inte är okej. Speciellt inte i Rosengård där invandrartalet är stort.

Vad ska man göra? Avsked är det jag först och främst tycker. Detta svärtar ner den svenska poliskåren och det finns ingen anledning att sådant språkbruk ska accepteras. Det andra, lite sämre alternativet, är så klart en varning och att de blir förflyttade. Enligt mig är det nämligen inte möjligt att ha kvar dessa poliser i en miljö där det finns ett stort invandrarantal. Av den anledningen att poliserna då kommer besanna många av de fördomar som förmodligen finns om poliser i Rosengård.

Sen kan man undra om personen som valde att visa denna vidoe 1, var blåst och inte trodde att ingen skulle reagera. 2, att de är så vana vid jargongen att de inte tänkte på det eller 3, om någon ville visa upp den jargong som fanns. Man får väl hoppas på de tredje, annars finns det flera allvarliga problem inom poliskåren.



Det ska sägas att det är polisen själva som filmat och ingen doldkamera...

Tidningsartiklar: Polisen kallar ungdomar baltte och apa (dn.se) Polisens rasistattack filmades (aftonbladet.se)

2 kommentarer:

  1. Läs inläggen på svt debbats forum lr kommentarerna på expressen opinonsblogg.C,a 80-90% är på polisens sida.Så svenska folket är inte speciellt upprörda,utan det är journalister och politker som är som vanligt helt fel ute.

    SvaraRadera
  2. Ja, då är väl svenska folket inte speciellt kloka heller. Det viktiga här är faktiskt inte vad svenska folket tycker utan de drabbade, de boende i rosengård... Sen kan man alltid fråga sig vilka det är som har röstat... Källkritik, kallas det.

    Jag är i alla fall sjukt upprörd. Och tycker verkligen att andra borde vara det med.

    SvaraRadera