söndag 22 mars 2009

Solstorm av Åsa Larssin

Solstorm av Åsa Larsson
Denna kriminalroman har faktiskt inte en polis som en huvudperson, utan en advokat. Viktor Strandgård, även kallad Paradispojken blir mördad och Kirunas andeliga ledare är död. Hans syster Sanna blir misstänkt för mordet . Sanna ringer Rebecka Mattson, en advokat nere i Stockholm. Snabbt förstår man att de har en gemensam historia men inte vad som har hänt. Rebecka beslutar sig ändå motvilligt att åka upp till sina gamla hemtrakter, Kiruna och hjälpa Sanna.

Boken är skriven på ett speciellt sätt och man dras snabbt in i handlingen. Det är ett tacksamt tema att skriva om; frireligösa samfund där en man blir mördad känns som en riktig klassiker. Men det är inte mordet som är det mest intressanta i denna bok, utan Rebeckas historia. Vad har hon med detta religösa samfund att göra och vad har egentligen hänt? Man drivs snabbt egenom boken och när den börjar nåärma sig slutet så känns det helt plötsligt stressigt. Slutet kommer för snabbt. Slutet är inte förutsägbart, men ändå känns det inte som att man får allt förklarat som man vill ha förklarat för sig. Och det utelämnas inte på ett snabbt sätt.

Men jag ville inte lägga ifrån mig boken utan ville bara läsa mer, något som alltid är ett tecken på att boken är bra. Spännande och speciellt skriven gör att det är en bok jag kan rekomendera.

3 kommentarer:

  1. Det finns flera böcker om Rebecca. Läs dem. Åsa Larsson skriver bra och skildrar sina norrländska "vänner" med kärlek och förståelse.
    SysterYster

    SvaraRadera
  2. Har du sett filmen också? Ruggigt bra.

    SvaraRadera
  3. SysterYster: Jag vet att det finns fler. Tänkte läsa dem i ordning
    Annie: Nej... Jag har lite svårt för svenska deckare....

    SvaraRadera