onsdag 31 december 2008
Gott nytt år!
Jag har helt enkelt inte haft tid med era eller min egen blogg. Mitt i allt detta har jag även lyckats bli förkyld, fast detta år firar vi ntårsafton hemma och det är väl tur det kanske.
Hur blir det då med årskrönikan? Ska börja skriva på den nu. Tror den blir klar underdagen, det får vi hoppas på.
Gott nytt år på er alla och hoppas att slutet av 2008 och början av 2009 blir bra!
lördag 27 december 2008
Summering av julen 2008
Nu undrar ni säkert vad jag fick i pressent? Okej, här kommer det.
- Böcker: Giraffens tårar, Vackra flickors lott, Sista kulan sparar jag åt grannen, Tusen strålande solar, Bara barnet, Baka Mattbröd.
- Scrapbooking saker: fyra mönstersaxar, två set med papper, var av ett även hade dekorer, pappersskärare.
- Skor: Svarta Converese
- Kläder: Vinterjacka och ett förklädde som man kan ha när man lagar mat.
- Nöje: Årskrönika 2008 (hemgjord skiva), Dexter: säsong 1, Två filmer i en skiva: Juno och Littel Miss Sunshine.
- Pengar till frikort på badhuset
- Gemensamt med Herr T: Biljetter till Cabarett på Statsteatern, min brors gamla dator, dock fixad så denb är betydligt bättre än den vi har.
- Kattalmenacka
Nu är det så här att idag åker vi till Herr T:s föräldrar och firar lite jul med dem, och sedan bär det av på kryssning. Så ni hör av mig igen efter den 29:e, men ha tålamod! I will be back!
söndag 21 december 2008
Vi måste ha källkritk mot filmer!
Ett exempel på detta är en roll som kallades "the dentist" som blev borttagen (minns inte vilken film) för att han tog bort guldtänder ur döda vietmanesers mun. Saken är bara att detta finns filmat i dokumentärer, i och för sig från andra världskriget, men den marinkår som enligt Pentagong, inte sysslar med sådant har uppenbarligen gjort det. Vi visar alltså inte den rätta bilden av verkligeheten.
Detta leder mig osökt att tänka på källkritik: vi måste ifråga sätta allt vi läser. Vem har gjort detta?Vad vill han/hon förmedla? Varför vill producenten förmedla detta budskap? Allt vi hörrunt omkring oss måste vi vara källkritiska emot: inte för att det inte är sant, utan för att sannigen är ser olika ut för olika människor. Något som är ett krig för den ena partnern kan vara självförsvar för den andra.
Detta är självklart skolans ansvar, och det är något som måste genomsyra hela undervisningen. När gratis material används i skolorna måste vi prata med eleverna varför detta företag/organisation ger oss det materialet gratis. Vad vill dom? För det finns få människor, och speciellt företag, som gör något helt för andra människors skull. Alltid finns det något de har att tjäna på det, alltid.
Ett klipp från en film som man verkligen måste se med källkritiska ögon och som jag kan säytta en tia på att Pentagon stödde när den producerades.
lördag 20 december 2008
Jag är bättre på att baka bullar än dig.
Fram till i somras hade jag aldrig bakat egna bullar. Nu har jag gjort det för tredje gången och det finns bara en sak att säga: jag är skit bra på att baka bullar.
Trots att jag hade nybörjar misstag första gången insåg jag att detta var min grej. Vad gör då andra för fel som jag gör rätt?
- För små - tänk inte ju fler desto bättre. Du äter ändå upp de lika snabbt!
- För lite fyllning - mycket fyllning ska det vara.
fredag 19 december 2008
De bästa animeradefilmerna: plats 8
När Shrek gjorde entré i filmvärlden 2001 lyckades de för första gången, riktigt ordentligt, blanda barn- och vuxenfilm på ett väldigt lyckad sätt. För vem tycker inte att den är rolig? Flirtandet med de gamla sagofigruerna gör att vi alla kan känna igen oss i historien och filmen har det lyckiga slutet som sagan kräver. Detta är enligt mig även det bästa som Dreamworks har lyckats frambringa, och enligt mig den bästa av de animerade filmerna.
Fast på denna lista räcker det inte med att vara bra; det krävs även att man skapar historia och det finns det andra animeradefilmer som har gjort bättre. Trots detta sprider Shrek en sådan värme och kärlek att den har en given plats på min lista. Självklart, som med alla animeradefilmer, ska den ses med engelskttal och svensk undertext.
Segregation handlar om ekonomi, inget annat.
Vi borde prata om ekonomi och inte invandring för faktuom är så här: vi ska ha ett solidariskt samhälle där vi tar hand om varandra. Vi ska ta emot invandrare därför att det har det så mycket värre. Det är helt enkelt den enda argrumentet som håller. Solidaritet. Ingenting annat.
För övrigt kommer jag från och med nu bara godkänna kommentarer som det står namn i. Däremot är det okej att skriva anonym och sedan att skriva sitt namn i kommentarfältet. Varför? Ni ska våga stå för vem ni är, helt enkelt.
Folk som inte kan stå för vad de säger är fega kräk och har inget att göra i min blogg.
torsdag 18 december 2008
Segegration leder till våld
När våldet stegrar i ett samhälle, eller på en plats tycker jag det är ett tecken på att något är allvarligt fel. Det tyder på att det samhället inte fungerar som det ska, att invånarna känner sig matklösa. För våld är ett tecken på trötthet, att man inte längre vet vad man ska ta sig till. Då tar man till knytnävarna, för det är i alla fall effektivt.
Ja, det är en allvarligt tecken. Ett tecken på att det är dags att stoppa segregrationer, ge ungdomar jobb och inte låta visa områden bara bli fattigare och fattigare!
Kunskap är makt!
Den första anledningen handlar om att vi är ett nyfiket djur, i våran natur finns det en lust att lära oss mer och lära oss nytt. Att inte ha ett intresse av att lära oss nya saker borde alltså ligga mot våran natur. Jag menar, kan det finns något mer spännande än allt man inte vet? Jag tycker inte det!
Min andra anledningen handlar om makt. Kunskap är makt, förstår ni. Den som kan/vet mest har mest att vinna. Desto mer du vet, desto större inverkan har du på ditt liv. Det är först när du vet hur saker ser ut som du kan förändra. Att veta en massa saker ger dig helt enkelt makt, och vem vill inte ha makt? Sedan råder kunskap bot på fördomar och olikheter. Några av de vettiga sakerna jag har lärt mig här i livet är följande.
Desto mer du vet, desto mer inser du att du inte vet.
Det finns nästan alltid större likheter än olikheter mellan människor.
onsdag 17 december 2008
Alzhiemer-light
Sen så hände det någonstans mellan samtal, plugg och Musikhjälpen att jag glömde bort det totalt. Noll! Nada! Ingenting finns kvar.
Kanske kommer jag på det. Då kommer de skrivas blogghistoria, jag lovar er det!
Önska en låt du med!
Fint! Det är så här insamlingen ska ske, inte dyra galor! Sedan gillar jag att se Kitty inlåst i direktsändning, väldigt mycket Big Brother vibbar och jag gillade det året som hon var med.
Nu har jag önskat en låt, gör det du med!
Dålig bloggare
tisdag 16 december 2008
Dumma!
Idag, alltså 14 dagar efter att jag har beställt, har jag inte hört något. Då har de inte skickat paketet än! Hallå! Det stod 10-14 dagars leveranstid på hemsidan! Så i morgon kommer jag ringa igen och kräva att de skickar paketet i morgon. Då borde det hinna komma till på fredag, eller måndag så jag hinner att åka och hämta det på posten. Annars blir jag lite ledsen...
lördag 13 december 2008
Kung Fu Panda - ingen barnfilm!
Idag har jag sett filmen " Kung Fu Panda" och filmen är bra, roande och underhållande. Fast jag vet inte om det är en barnfilm. Vad menar jag med det då? Ja, den riktar sig mot barn och är animerad, men jag vet fortfarande inte om det är en bra idé till barnfilm.
Det jag menar är så klart att det utförs kinesiskt kampsport på hög nivå, utan att det får några som helst effekter. De sparkar på varandra, och inte blir skadad, slag som skulle kunna dödas. När den onda väl dör (som jag tolkar det) är det väldigt abstrakt; man får inte se att någon dör och inte heller talar dom om att han är död, bara att han är besegrad. Kanske är det en öppning för en uppföljare; men va då tydliga med detta. Barn utvecklar inte sitt abstrakta tänkande förens i 12-års ålder. Alltså är de generellt sett svår för barnen att förstå att Kung Fu är farligt för man kan skada varandra och att den onda dör.
Sedan kan vi ta ett varv om att den tjocka Pandan blir utsatt för trakasserier för att han är just tjock, något inte jag heller tycker passar in i en barnfilm. Fast framförallt ser jag inte fram emot när 7-8 åringar ska leka Kung Fu Panda på skolgården och börjar sparka mot varandra, för de inte förstår vad det innebär och kan göra mot en annan människa. Samtidigt tycker föräldrar att det är förskräckligt att "Wallander"- reklam visas på bästa sändningstid när barn sitter uppe för och blir skrämda av blodet och våldet; well.. de ger i alla fall en sann bild av vad som händer när en annan människa skjuter/sparkar/utför våld mot en, det är mer än vad man kan säga att Kung Fu Panda gör.
Fast jag tycker fortfarande att filmen är underhållande för vuxna och välvärd att se!
Leder finanskrisen till solidaritet?
I samband med intervjun sa Carl-Henric Svanberg att vi har levt i ett väldigt individualistiskt samhälle de senaste 20-30 åren. Andemeningen var att han hoppas att finanskrisen leder till att vi inser att vi behöver ta hand om varandra och bli mer solidariska. En tanke som jag verkligen gillar! Kan finanskrisen leda till ett mer solidariskt samhälle kanske det är våran räddning, i slutändan. Vi behöver ta hand om varandra och ta hjälp av varandras kunskaper. Så tror jag vi kan bygga en hålbvar värld!
fredag 12 december 2008
Jul-lista
Har du köpt en chokladkalender? - Neh
Om ja, har du öppnat några luckor för tidigt? -
Har du hunnit med att köpa alla julklappar? - Ja
Till vem är det svårast att köpa till? - Pappa
Dricker du alkoholfri glögg? - Ja, men föredrar den med alkohol
Har det hänt att du aldrig stressat inför julen? - I år känner jag mig ovanligt lugn kan jag säga.
Hur många stjärnor ger du till årets julkalender? - Skit dålig, inga stjärnor!
Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna? - Jul i Kapernaum
Säg en person som du velat säga "God Jul" till men aldrig vågat/orkat eller kanske glömt? - Va? Det var en konstig fråga.
Vem är det som julpyntar hemma hos er? - Jag, med hjälp av Herr T
Vem klär granen och vem bestämmer hur den skall se ut? - Jag och mamma främst.
Plastgran eller äkta? - Äkta, allt annat är fejk.
Älskar du att få julklappar eller att ge bort? - Båda, så klart!
Vill du fira julafton utomlands eller i vårt kära Sverige? - Hemma.
Känner du någon julstämning nu? - Inte nu direkt.
När kom din julstämning? - När jag gjorde knäck förra veckan.
När skall man sätta upp adventsljusstakar? - På första advent.
När julpyntar man? - I samband med första advent och lite senare. Ska nog julpynta lite i morgon.
Skickar du julkort? - Ja, till vänner jag inte kommer träffa över jul.
Vilken senap till skinkan? - Vet inte?
Viktigaste på julbordet? - Revbensspjällen och laxen.
Julmusik jag inte kan vara utan? - Klarar mig utan det mesta.
Världens bästa jullåt? - Fairytale of New York (se fantastisk video här)
Julknäcke eller vörtbröd? - Julknäcke.
Vilket julgodis är viktigast? Gör du det själv? - Knäck och ja.
Vilka traditioner har ni? - Middag, julevangeliet och en speciell paketutdelning.
Färdiginslagna paket eller paket att slå in hemma? - Slå in hemma, så klart!
Pepparkakor - Lussebullar
Skumtomtar - Knäck
Ischoklad - Marsipan
Köttbullar - Prinskorvar
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbenspjäll - Janssons frestelse
Paradis - Alladin
Rullsylta - Pastej ( Fast det hoppar jag över denna jul)
Glögg - Julmust
Rödbetssallad - Dopp i grytan
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Hemma - borta (i den meningen att jag inte är där jag bor nu.)
Idol Finalen
torsdag 11 december 2008
Tack för att ni finns!
Jag tror inte riktigt själva de vet hur betydelsefulla de är för mig. Hur mycket de har fått mig att klara av och orka med. Hur blint jag litar på att de alltid kommer finnas där. För jag vet att jag skulle gå igenom eld och vatten för deras skull. De är starkare än vad de själva vet om och jag beundrar båda två, för deras styrka, ärlighet, engagemang och envishet. Det finns få jag har skrattat med som jag har skrattat med dem, och som vi har bråkat!
Jag vet egentligen inte vad jag har i deras värld att göra, men jag är tacksam att jag får vara med i den och kanske bidra till deras välbefinnande. De senaste åren har vi varit spridda över kontinenter, länder och riket. Mitt i en rätt konfliktfylld tid så tatuerade vi alla in en stjärna i nacken, efter varandra på samma ställe. Jag tycker det säger en del om vår vänskap. Vi kommer hålla ihop, oavsett om vi är i olika kontinenter, länder eller landskap. Det är i alla fall jag övertygad om och jag hoppas att jag har rätt.
Tack för att ni finns, jag älskar er!
Buss och snö = dålig kombination
Vanligtvis är jag nöjd med mitt bussbolag men idag är jag det inte. Det hela började med att jag fick stressa för att hinna med min lokalbuss, helt i onödan eftersom den var 10 minuter sen. "Det är väl ingen fara med 10 minuter?" tänker ni - fel. Faktum är det att jag då missade bussen till universitetet med ungefär 4 minuter och fick vänta en timme på nästa buss då det inte gick några tåg. Som tur va hade jag med mig en bok, något som jag vanligtvis inte brukar ha. Jag tänkte nämligen att jag skulle få vänta en kvart, som jag brukar få, på min lokalbuss hem och ville då ha något att fördriva tiden med. Ibland går jag i stället, men nu är det så snöigt och kallt att jag inte ville göra det.
Efter att ha kommit 45 minuter sent till min lektion, som var helt menlös, skulle jag bege mig hemåt. När jag går ut för att vänta på bussen kommer den inte... Den brukar vara två minuter sen men nu var även den cirka 10 minuter sen. Eftersom det var halt så körde de försiktigt så när vi började närma oss stationen jag ska av på så insåg jag att jag med säkerhet skulle missa min lokalbuss. Då hade alternativen varit att vänta 30 minuter eller gå i snön.
Som tur är ser jag att lokalbussarna fortfarande står inne när bussen svänger in på station, jag ställer mig vid utgångarna för att kunna springa till bussarna, varpå jag nästan springer på en tjej, som ser skit sur ut. Snabbt förklarar jag att jag håller på missa min buss och ber om ursäkt. Eftersom busschaufförerna här är snälla, och inte onda som SL:s chaufförer, stannar chauffören när hon ser mig komma springande med viftade armar. Hon stannar till och med en gång till då det är en annan person som vill komma på.
Nu kan man ju tro att eländet är slut, men icke! Efter ungefär halva vägen får hon inte i gång bussen. Det är något med en bakdörr som krånglar, och hon är tvungen att stänga av bussen helt och gå ut och fixa det. Hon varnar lite lätt för att det kan hända fler gånger, men som tur va gör det inte det och det tar inte heller speciellt långtid att åtgärda, men ändå, lite trött blir jag allt.
Bildkälla
Let it snow! Let it snow! Let it snow!
När jag kikade ut genom fönstret i morse såg jag att det hade kommit lite snö, så nu är marken varm vit igen. På vädret sa de att det skulle komma mer snö under dagen och i morgon, har vi riktigt tur så ligger det kvar över jul. För en vit jul vill jag ha!
Saken är den att jag inte gillar snö, för med snö kommer slask. Jag hatar slask. Det är bland det värsta som finns; snön bildar Slush-liknande konsistens och tränger igenom skorna och det blir iskallt och blött. Två otroligt dåliga kombinationer. Fast i år har jag inte klagat (förutom när vi hade slask) för någonstans är det betryggande. Vi har inte haft ordentligt med snö på två år vilket jag anser är oroande. Jag bor i Sverige, ett nordligt land. Det vore väl en sak om jag bodde i Skåne, men nu gör jag inte det. Därför ska det vara snö, för vi har sådant klimat. Dessa år utan snö har bara fått mig att tänka "global-uppvärmning" och det oroar mig. Jag minns ett år när jag bodde i Stockholm då det var 10-15 plusgrader i januari. Fel, Fel, Fel!! Det ska inte vara så, det ska vara kallt i januari. Så den här snön är ett litet sundhetstecken för mig; än är det inte helt körd. Vi kan fortfarande förändra, men vi måste göra det nu.
Mina små tips på hur ni blir klimatsmarta:
- Se "En obekväm sanning", då förstår ni varför ni ska bli det.
- Ställ bilen och ta bussen så mycket som det går.
- Gå när ni kan.
- Källsortera
- Stäng av tv, datorn stand-by läge när de inte används.
- Lågenergilampor - ni spar pengar och miljö.
- Ekologisk mjölk - kostar inte många kronor mer.
Bildkälla
onsdag 10 december 2008
Det går alltid att vara efterklok
Fast, Borg påpekar att grundersättningen om du inte är med i a-kassan, på 320 kronor dagen, ska räcka. Så vi ska bara vara tacksamma! TACKSAMMA!
Artiklar: Anders Borg ångrar höjningen av a-kassan (aftonbladet.se)
Runskrift på 1900-talet!
Idag har jag haft en lite annorlunda lektion, svensk språkhistoria. Jättespännande! Vi fick även försöka läsa, och sedan läst för oss, ett stycke ur Silverbibeln, som är skriven på det utdöda språket Gotiska. Det mest fascinerade i det var att vi faktiskt kunde förstå vissa ord! Silverbibeln är alltså skriver på 500-talet, men av ett språk som är besläktat med svenskan, därför kunde vi förstå en del av orden. Sedan visade sig att det var "Fader vår" vi hade läst. Ett ord som vi faktiskt förstod var "himinam" som betyder himmelen. Sedan fick vi även försöka läsa Isländska, som vi nästan förstod lika lite av. Detta beror på att deras språk har förändrats otroligt lite under historiens gång på grund av isolering.
Vi pratade även en del om ortsnamn och vad ändelser på namnen hade för ursprung, samt att vi fick slå upp lite gamla ord och se vad de betydde.
Mest fascinerande var ändå den delen om runskrift. Jag hade fått för mig att det bara var rika och lärda som skrev runor och att det enda som fanns skrivet var runstenarna. Så fel jag hade! De har hittat runtecken på gamla träsaker och förstått att runorna användes precis som vårat alfabet; att skriva vardagliga saker, meddelande, klotter och så vidare. Det visar att vi inte är så annorlunda ändå! Fast den största lärdomen av allt var ändå den att runskriften var levande betydligt längre än någon av oss kunde ha trott. från 300- talet e. Kr ändra fram till början av 1900-talet! Självklart så utvecklades runorna under denna tid, men ändå, 1900-talet!
Det är verkligen sant att man lär sig något nytt varje dag.
På bilden har jag försökt skriva Miss M i den äldsta typen av runskrift i paint.
Novell: Iskall draknatt
Iskall draknatt
Vera sparkar sig fort över den snötäckta isen. På sina ställen tar det emot lite, men det får henne bara att anstränga sig ännu mer. Trots att det är kallt ute är hennes puls hög och hennes kinder är varma. Ångan som bildas ur hennes mun påminner henne om en drake, den draken som tände eld på huset och som nu förföljer henne. Vera fokuserar sin blick längre bort, mot det mål där hon vet att draken kommer att dräpas. Hon känner till platsen väl, var kobbarna och skären finns och var strömmarna gör isen förrädisk. Nu hör hon Catlins snabba steg bakom henne och hon hör henne skrika ”Stanna för helvete!” Hon låter precis som den drake Vera ser hennes som. Hon ropar tillbaka ”Aldrig! Aldrig att jag stannar! Hur kunde du göra det?” För sig själv säger Vera tyst: ”Aldrig att jag förlåter dig. Aldrig.” Vera hör inte vad Catlin ropar som svar men när hon tänker på Det förskräckliga så byggs ett hat upp inom henne som är starka än något annat. Ett hat så starkt att det skulle kunna riva murar, äta upp henne från insidan och till slut göra henne galen.
Hatet ger Vera ny kraft och hon sparkar på allt vad hon kan. Hon känner hur hennes mun fylls av blodsmak, men smaken av blod och järn gör henne bara starkare och det får hennes hat att växa. Vera slänger en blick över sin axel, men hon kan inte längre se Catlin. ”Nu. Nu tar jag en omväg”, tänker Vera och hon gör en sådan kraftig sväng att sparken nästan välter i kurvan, men hon lyckas finna balansen i sin kropp och får sparken precis dit hon vill ha den. Hon låter den glida en bit och sakta stanna. Vera vet att Catlin kommer att gå i fällan. ”Snart, snart är helvetet över.” Hon slår sig ner på sparkens sittplats för att kunna se när draken blir dräpt. Till slut kan hon se Catlins svarta hår och bruna ögon. ”De där ögonen, de där förrädiska ögonen…” väser hon tyst för sig själv. Så närmar sig Catlin den platsen där draken ska dräpas. Vera kan höra ljudet av isen som spricker. Hon ser att Catlin stelnar, nästan som att hon fryser till is och för en sekund ser hon ut som ett skräckslaget rådjur som fruktar för sitt liv. Sen brakar det. Sprickan blir en vak och hon hör Catlin förgäves yla och tjuta efter hjälp. Precis så som en drake låter när den blir dräpt.
Helt plötsligt känner hon ett sting av ånger, men så kommer hon ihåg Det förskräckliga och att Catlin är upphov till allt ont. ”Nu är det snart över” viskar Vera tyst. Hon tar tre djupa andetag, tänder en cigarett och känner ett lugn hon inte känt på månader, eller kanske är det år, strömma igenom henne. Hon är tyst, lyssnar på Catlins kamp för sin överlevnad. En kamp Vera vet att Catlin inte kommer att vinna. Vera slänger cigaretten på isen och lika sakta som glöden slocknar blir Catlins förtvivlade skrik allt tystnare. Cigaretten slocknar till slut och det blir knäpptyst, de hjälplösa skriken har tystnat. Vera går så nära vaken hon vågar, även om hon känner vattnet vet hon att isar kan vara förrädiska. Så ser hon Catlins livlösa kropp och hon väser ”Du sa alltid att blod är tjockare än vatten, men jag vet inte om jag kan hålla med dig.” Hon suckar belåtet, det är bara hon och stjärnorna som vet.
tisdag 9 december 2008
Mitt förslag på ny lärarutbildningen
Om ungefär en månad har jag 1 år kvar på min lärarutbildning. I min utbildning har jag sett fel och brister, men även fördelar och guldkorn. I dagarna pratas det om en ny lärarutbildning och därför skulle jag vilja bidra med debatten genom att berätta hur jag skulle vilja att lärarutbildningen såg ut, om jag fick bestämma.
För er som inte har en inblick i universitetsvärlden kan jag säga att ett läsår är 60 poäng. Dessa 60 poäng delas upp i två terminer om 30 poäng. Dessa 30 poäng kan sedan delas in i två kursen på 15 poäng var eller 4 fyra kurser om 7,5 poäng. Jag vill att ni ska veta detta eftersom jag kommer prata just i poäng och bara undantags fall terminer. Mitt fokus i detta förslag kommer ligga i förskoleklass (inte att förväxla med förskolan, alltså det som förr kallades dagis) fram till årskurs fem eftersom det är där jag har min inriktning. Vad jag har läst kommer jag inte ta upp, förutom i de fall jag tycker det har varit bra inslag. Annars blir texten väldigt lång!
Först och främst skulle jag vilja gå från 3,5 år (210 poäng) till 4,5 år (270 poäng). Detta av två skäl: dels tycker jag inte att jag får all den grund kunskap som behövs sedan skulle det även innebära att samtliga pedagoger inom skolan fick en magisterexamen (240 poäng krävs idag). Detta tror jag skulle öka statusen på utbildningen och därmed även öka lönerna.
Inledningsvis vill jag ha ett år allmänna utbildningsområden. Detta är de områden som samtliga lärare läser, så även jag. Detta skulle jag vilja dela upp i tre kursen. För er som inte är så insatta står VFU för Verksamhetsförlagd utbildningen och är den tiden vi får ute på skolorna, i fältet.
30 poäng som tar upp barn och ungdomar rättigheter i samhället. Här skulle fokus ligga på utsatta barn, vad du som pedagog ska göra när du ser att ett barn inte blir rätt behandlat. Här skulle även vara ett tillfälle att ta upp åtgärds program ur en social synvinkel. I denna 30 p kurs skulle det ingå 7,5 poäng VFU som byggde på att den blivande läraren ska studera sin partnerskola och se hur det jobbar med socialaproblem.
15 poäng som tar upp olika diagnoser för barn, indikationer på dessa och hur den vanliga undervisningen kan anpassas till dessa. I denna kurs skulle det ingå 7,5 poäng konflikthantering. Här skulle det även ingå undervisning hur du kan upptäcka dom dyskalkyli och dyslexi.
15 poäng i dokumentation. Detta kan tyckas mycket, men av mina 45 timmar (35 i skolan + 10 förtroendetid) i skolan kommer jag, om jag ha en årskurs ha 18 timmar elevtid. Resten av tiden planerar och dokumenterar jag. Här skulle olika läs- och skrivscheman, som Lus, Nya språket lyfter och matematikscheman som diamanten och mattecirkeln presenteras och göras förstålig. 7,5 poäng VFU där studenten ska se hur dokumentation kan läggas upp samt deltaga vid minst ett utvecklingssamtal.
60 poäng inriktning. Jag har läst estetik, men det finns en rad olika inriktningar. Här tycker jag man kan blanda studenter som ska läsa mot förskolan ("dagis") upp till femman. Sammanlagt 7,5 poäng VFU.
Svenska 30 poäng. Här delas klasserna in efter vilken del du tänkt dig att arbeta med; den tidiga läs- och skrivinlärningen och den senare. Med detta menar jag en delning som kanske skulle se ut förskoleklass - 2:an och 3:an - 5:an. Självklart ska du få grunderna även om du väjer 3-5:an men lektionerna skulle kunna bli mer inriktade på den senare utveckling. Du skulle även här få en litteraturdel, som även den anpassades efter vilken årskurs du har valt. 7,5 p praktik även här.
Matematik 30 poäng. Samma upplägg som för Svenskan, fast omvandla det till matematik. 7,5 poäng VFU.
So 30 poäng. En grundkurs i samhällskunskap, geografi och historia. Pedagoger för förskoleklass till och med 5:an läser samma kurs. Inriktning på hur du kan arbeta tematiskt med detta. Mycket praktiskt arbete. VFU 7,5 poäng
No 30 poäng. Samma som ovan, dock med inriktning på kemi, fysik, teknik och biologi. Hur du kan göra det praktiskt och tematiskt. VFU 7,5 poäng.
Specialpedagogik 7.5 poäng. Hur undervisningen i specialpedagogik kan se ut. Har själv inte kommit till denna kurs så vet inte riktigt hur den kan tänkas förbättras.
Slut-VFU 7,5 poäng. Här ska studenten hålla egna lektioner där den ordinarie läraren kan lämna klassrummet och finnas i ett angränsande rum.
Examensarbetet 7,5 poäng. Skall bygga på den inriktningen studenten fick den tredje och fjärde terminen-
Till detta vill jag påpeka att 30 poängs kurserna ska innehålla följande examinationsformer: seminarium, praktiska lektioner, tenta och uppsats.
15 poängarna skulle ha examinationsform av praktiska lektioner, seminarium och tenta eller uppsats.
VFU:n ska ha visa mål som ska klaras av på varje period, till exempel hålla barnintervjuer, hålla i ett tema arbete och detta ska redovisas i skriftlig form som ska delges med sina kurskamrater.
Specialpedogigen på 7,5 p skulle kunna ha examineras i form av en mindre uppsats.
Detta tror jag skulle ge mig den kunskapen jag saknar idag. Speciellt inom So och No ämnena, men även en fördjupad förståelse för barns svårigheter och dokumentation. Genom att VFU:n fick tydliga mål skulle även den bli mer givande, du vet vad du ska göra varje period. Ansvaret för lärarutbildarna (din handledare vid VFU) blir då tydligare och tyngre, anser jag. Att aktivt jobba med den portfolio vi har vore även ett bra sätt att få tydlig överblick över studentens upplägg. På detta sätt skulle studenterna få ett helt år (60 poäng) praktik, vilket skulle göra att de kunde prova mycket i praktiken!
Sedan är det en viktig sak jag vill poängtera: alla praktiska lektioner som görs (lektionsupplägg och så vidare) ska kopplas till studenter och lärare till målen i skolan. Det ska aldrig vara oklart varför vi gör någonting.
Detta tror jag skulle leda till kunniga och bra pedagoger som får en likvärdig utbildning. Självklart kommer vi inte kunna allt, man blir aldrig färdig lärd, men kunskapen tror jag skulle bli bredare, samt att kopplingen till verkligheten då vi skulle ha hela
Bildkälla
måndag 8 december 2008
Vad ser bäst ut?
Vad väljer ni, svart eller vit? Vad blev bäst? Hade det fungerat att ha en omröstning skulle jag satsa på det. Nu får nu helt enkelt skriva vad ni tycker i kommentarfältet.
Bilder på mitt julfina hem!
Okej, Paddingtons hatt ser inte ut så, men det finns likheter! Det finns det!
Bloggens utveckling
Hur känns blogg bytet för er läsare? Är mina inlägg bättre/sämre? Jag vet att kreativiteten den senaste tiden inte har varit på topp, men jag har haft en hel del att göra. Tycker ni den är snyggare och lättare att läsa? Kom gärna med era åsiket!
Förresten, LillaVild, vad har hänt med din blogg? Jag saknar den!
Självransakan
Önskar ni aldrig att ni kunde göra om er själva? Ta bort de där delarna som ni inte tycker är bra, de ni önskar inte fanns. Ni vet de där sidorna som man tänker på först i efterhand? Själv är jag som en bufflig ångvält, inte alltid, men ibland. Min mun bara går och går och jag vet att Herr T slutar lyssnar på vad jag säger ibland. För det kommer så mycket ord!
Jag önskar det kom lite mindre ord ibland. Att jag inte vore en AK4:a med ord. Det hade underlättat en hel del. Fast jag antar att de som inte äger Ak4:an vill ha den, om ni förstår vad jag menar. Vet ni vad det märkliga är? Ändå tycker jag att jag är rätt reflekterande. Fast det är kanske efteråt, när jag kan se saker utifrån. Det är svårt när jag är inne i saker att reflektera över mig själv. Ja, ja, jag får försöka jobba på detta eviga pratande. Det är inte alltid till min fördel.
söndag 7 december 2008
Nu jävlar aliansen! Nu kommer vi.
Kanske kommer det en seriösare analys senare, men låt mig bara vara glad för tillfället!
Nu ska vi kicka er i rumpan, aliansen!
Tidningsartiklar: S, v och mp vill skapa gemensam regeringsplattform (aftonbladet.se) S, Mp och v vill bilda koalition (mtro.se)
Rör inte demonstrationsrätten!
Jag har själv varit med och motdemonstrerat mot nazisternas marsch i Salem. Det kastades inga glasflaskor, inge fönsters slogs sönder. Det enda jag gjorde var att visa mitt ogillande mot nazisterna. På samma vis har jag varit med och dansat på Reclaim the Street. Aldrig har jag slagit sönder en fönsterruta utan endast uttryckt mina demokratiska rättigheter.
Att förbjuda motdemonstrationerna är ingen lösning! Får nazisterna har sin marsch måste vi på andra sidan säga att det de säger är fel. Kan Salem verkligen vilja ha nazister som får gå o emot sagda på sina gater?
Problematiken med att inskränka demonstrationsrätten är den att vi inskränker en av våra mänskliga rättigheter: att uttrycka oss. I ett läge där vi lever i en stabil demokrati kan det tyckas ofarligt att börja förbjuda människor att demonstrera. Fast vad händer den gången riskdag och regering inte tycker att det passar sig att vi säger våra åsikter, till exempel under ett toppmöte i EU? Vad händer om de säger att det utgör en fara för samhället och medborgarna och tar bort vår rätt demonstrera? Vad har vi då egentligen för demokrati?
Nej, uppgiften måste handla om att få bort rötäggen. Jag ska ha min medborgerliga rättighet att demonstrera, men jag har inte rätten att förstöra allmän egendom. Enligt mig löser det inga problem att ta bort demonstrationerna, bråkmakare finns det alltid. Ett effektivt sett att ta hand om de som bråkar är det som behöver. För vi får absolut inte börja inskränka våra demokratiska rättigheter. Då är vi ute på hal, hal is.
Tidningsartiklar: "Stoppa den ohämmadet demonstrationsfriheten" (dn.se)
Bildkälla
lördag 6 december 2008
Brittans dokumentär
Blir inte mycket mer ikväll tror jag. Hinner inte, förstår ni. Ska alldeles snart se Brittans egen version av hennes liv. Den "sanna" historien som hon vill kalla det. Vi får väl se om det är något att ha, det var långt, nästan två timmar. Kanske somnar i värsta fall.
Julstök
Med andra ord har jag börjat julstöka. I morgon ska jag göra ischoklad och knäck. Sedan är det bara en kaksort och bullar kvar.
Idag blir det inte mycket skrivet, jag ska alldeles snart bege mig till svärföräldrarna tillsammans med Herr T. Där antas jag att det som vanligt bjuds god mat och bastu, så klart. Vi kanske, med betoning på kanske, höres senare i kväll.
fredag 5 december 2008
Nej, jag är inte tacksam.
Jag blev förbannad på Reinfeldt idag. Följande sak sa han "Svenska folket ska vara glada att de har en regering som tar ansvar." Glada? Ska vi inte då även vara tacksamma? NEJ! Vi ska inte vara glada och tacksamma för att våran regering tar ansvar. De är valda för att ta ansvar, gör de det inte ska vi jaga bort och byta ut dem!
När ska regeringen fatta att det är dem som ska vara tacksamma att de har fått det fina förtroendet att leda Sverige? Tacksamhet är vad dem ska visa, tacksamhet för att några ville ha Fredrik, Mona och hela gänget. Fast mig behöver de inte visa tacksamhet. Jag vill och ville inte ha alliansen vid makten, om ni inte har förstått det.
För övrigt blev jag lite förbannad på krispaketet. Det är väl bra att folk ska kunna få subventioner för att kunna renovera sina köpa hus och lägenheter. Fast jag ställer mig frågan när alla vi som bor, och helst av allt vill bo, i hyresrätt ska börja räknas? När ska det skrapas fram pengar till nya hyresrätter och få de gamla renoverade? Aldrig, gissar jag. För vi som väljer att inte köpa våran bostad är inte riktigt bra, inte riktigt lika viktiga. I alla fall verkar det inte så på den politik som bedrivs.
Artiklar: Så ska de rädda Sverige (aftonbladet.se) Krispaket med rotavdrag och pengar till utbildning (dn.se)
Bildkälla
Idol vecka 9
Självklart är det Kevin som är den givna vinnaren, mest professionell av de alla. Det var extra tydligt idag, tyckte jag.
Varför?
Så nu kanske vi måste köpa ytterligare papper. Vi har tre rullar, varav en räcker till bara ett paket till och den andra är på slut tampen också. Herr T har inte slagit in ett paket ännu och har alltså minst 7 paket att slå in och jag har 4. Räcker pappret mån tro?
För övrigt så bytte jag till en ren tjocktröja idag. Den är vit och fin, eller var snarare. Sedan skulle jag äta gröt med lingonsylt till lunch och spiller så klart sylt på mig. Varför händer detta alltid mig och aldrig någon annan?
Samboslivet små dilemman
Ekonomi- Vi gör så att vi splittrar våra gemensamma räkningar på två och betalar lika mycket var. Undantaget kan vi väl se som bilen, som Herr T betalar. Han hyr även filmerna åt oss och betalar 200 kr mer i månaden i mat, där jag lägger 1000 kr i en matkassa och han 1200. Dyrare ny inköp resonerar vi oss fram till och delar vid tillfället. Vi ska faktiskt skaffa oss ett gemensamt konto där vi sätter in ett antals kronor per person och månad för att förenkla systemet lite.
Herr T betalar lite mer än mig i månaden, men jag får också ut ungefär 50% mindre än vad han får i månaden. Dock så delar vi på majoriteten av kostnaderna. Anledningen till att vi har valt att göra detta är att jag inte vill att någon ska betala för mig. Vi måste bo, köpa mat och så vidare så jag har råd. Tanken att bo två är att det ska bli billigare, inte dyrare. Det ska kanske erkännas att jag är skyldig Herr T en del pengar, eftersom ekonomi inte är mitt starka område.
Hushållet - Återigen, vi delar på det. Städning, matlagning, tvättning gör vi tillsammans, eller varannan gång. Självklart finns det undantag, när det helt enkelt inte går utan blir smidigare att den andra gör det. Generellt sett är det maten som är mest ojämn, där jag skulle tro att Herr T lagar lite mer mat än jag. Herr T får även byta lampor och är duktigare på att ta ut sopor än vad jag gör. Min stora fördel är nog att jag är duktigare att spontan torka av.
Det ska sägas att jag är ensam varannan vecka, dessa veckor lagar jag självklart mat och diskar själv. Men generellt sett så hjälps vid alltid åt vid städning och tvättning, dock kanske jag kommer på fler gånger att det behöver städas än vad Herr T gör.
Ni som har samboförhållanden, hur gör ni? Vem gör mest/minst och är ni nöjda med uppdelningen?
15 frågor om mig
Stulet värre
Nu mera är jag nöjd, även om det är så att det är ytterst populär på barn mellan 0-7 år. Fast det är okej, folk tycker att det är fint och jag trivs i det.
2. Saknar du något i ditt liv?
Jag saknar att ha mina vänner och min familj närmare mig, fast de finns i mitt liv ändå. Ni förstår...
3. Sommar eller vinter?
Usch, vår och höst. Sommaren är för varm och vinter för kall. Fast måste jag välja väljer jag sommaren, om det är cirka 25 grader ute.
4. Vad var det första du la märke till hos din partner, som du föll för?
Måste man minnas det? Utseendet: Hans otroligt vackra leende. Sedan var hans Dylan intresse väldigt påtagligt och hans kunnande. Min pojke kan mycket.
5. Vilken är den bästa julklapp du fått?
Jag får nog säga Hultsfred biljetterna, tror det var 2002.
6. Påverkas du av media, och alla sk ideal?
Så klart jag gör. På ett eller annat sätt, men jag försöker stå emot. Fast ibland är det svårt.
7. Vart i världen skulle du helst vilja leva?
Sverige är bra, vi har årstider, inga farliga djur, inga större naturkatastrofer och hyfsat ekonomiskt. Fast Italien är fint också.
8. Finns det något du ångrar att du gjort?
Så klart det gör.
9. Hur många barn vill du ha?
Ojämnt antal: 1, 3 eller 5. Vi får väl se...
10. Har du återkommande drömmar?
Nej, jag drömmer aldrig om samma saker. Inte vad jag vet i alla fall.
11. Om du fick äta en maträtt resten av detta år, vad skulle du välja då?
Nu är det inte så långt kvar av året, så jag väljer.. Makaronipudding. Går att variera mycket.
12. Märkeskläder eller inte?
Jag har verkligen inte råd med märkeskläder.
13. Vart ska du/ni fira jul?
Okej, den 21:a åker vi hem till min mor och far, sedan hem den 26:e. Den 28:e ska vi åka på kryssnings med Herr T:s föräldrar och någonstans mellan den 26:e och den 28:e innan vi åker måste vi överlämna presenter till dem. Fråga inte när...
14. Har du ett nyårslöfte?
Jag glömmer alltid bort och håller aldrig.
15. Vad har du för planer för dagen?
Läsa klart era bloggar och kolla lite på nätet, ta en dusch, dammsuga, skriva matlista, luncha, slå in paket, plugga, åka och handla, se Idol och På spåret. I stora drag är det så...
onsdag 3 december 2008
Upplägg på årskrönikan?
Ni som följer mitt bloggande, och har gjort det sen början, vet att jag brukar publicera en årskrönika över det gångna året i slutet av december. Självklart ska det även bli en årskrönika för 2008, frågan är hur jag ska utforma den.
Som indelningar i månader eller som svar på frågor till exempel "Bästa resmål:" eller en löpande text? Finns olika fördelar med alla olika sätt. Inledningar i månader ger tydlighet över vad som hände när, svar på frågor gör det kortare och i den löpande texten finns det mer utrymme för tankar och reflektion. Vilket i och för sig även går att få in om jag delar in det i månader.
Till höger kan ni nu rösta på det alternativ som ni tycker är mest lockande, så gör jag på det sättet. Ni har en vecka på er, sedan är det dags för mig att börja skriva tror jag.
Edit: Fungerade inte att göra undersökning av någon anledning, men svara gärna i kommentar fältet vad ni tycker. Kom gärna med andra idéer om ni har sådana!
Kommer jag att träna?
Idag ska jag träna. Jag har varit lite... dålig på att träna den senaste tiden. När jag skriver dålig menar jag ingen träning alls, ungefär. Fast nu ska det bli ändring! Ska försöka träna minst en gång i veckan fram till jul och sedan blir det ordentlig ny start i januari.
Faktum är att jag inte har så mycket emot att träna. Visst, det är jobbigt, jag får utslag och jag blir svettig. Svett är bland det värsta som finns. Usch! Fast det är okej ändå, för känslan efteråt är helt underbart men det krävs att jag har gjort det några gånger innan det blir okej. Just nu känns det bara hemskt och jag drar mig för det. Jag vill inte!!
Fast, med pluggandet färdigt (för denna gång) skulle det vara grädden på moset, pricken över i:et och äggen i marängen om jag lyckades träna. Jag kommer vara så stolt över mig själv!
Tror ni det blir av?
Utmaning!
Detta är jag stolt över:
1, Underbara Herr T.
2, Mina starka, vackra vänner.
3, Mina betyg.
4, Att jag har klarat mig själv så pass bra som jag har gjort.
5, Min familj
Jag utmanar: Annika, Weibcen, Malinsstorasyster och Lillavild
Och så hoppas jag att ni är med på att jag har bytt blogg!
Det går att lära gamla hundar sitta
Visst går det att lära gamla hundar att sitta. Det krävs bara lite träning... Jag kan ta mig själv som ett bra exempel. Jag skulle vilja påstå att bland det mest automatiserade vi har är våran handstil. Den har hängt med i ett antal år och visst har den utvecklats, men jag skulle tro att min handstil inte har förändrats särskilt mycket de senaste 10 åren.
Jag kan tala om för er att min handstil är helt bedrövlig. Den är inte speciellt korrekt och ganska ful faktiskt. Eftersom jag ska bli lärare har jag varit tvungen att träna om och göra rätt. Även om jag nog aldrig kommer få en vacker handstil ska den i alla fall vara korrekt.
Det är lite svårt att förklara, men jag började min förändring med att göra prickar i stället för streck över ä och ö. När jag väl hade präntat in detta så var det a:t jag tog hand om. Tidigare hade jag gjort en kurva från lilla a och inte ett rakt sträck. Efter detta tog jag tag i f. Där var mitt problem fel skrivriktning (nerifrån och upp, inte uppifrån och ner.) Det syns inte så stor skillnad i skrivandet, men det handlar om att jag ska göra rätt. Nu försöker jag lära om att lilla e ska ha en halvcirkel i sig, och inte en rundel. Efter detta kommer det bli stora M, där jag inte drar strecken ändra ner till marken. Jag arbetar även med att få den rätta kurvan i lilla n, samt lilla m. Det är inte helt lätt sånt här förstår ni.
Ni kanske förstår vad jag menar om ni ser en bild? Tänk på att det är gjort i paint, så lite svårt att skriva. Den övre raden är "fel" och den nedre raden är "rätt". Längst ner ser ni problematiken med stora M. Spännande va?
Ny header
Självklart ska inte jag ta åt mig äran. Jag kan ingenting om att göra egna headers. Tur att det finns duktiga, och vänliga själar där ute som kan hjälpa en. Det är Murphy som har hjälpt mig denna gång. Måste verkligen säga att han har talang! Tack så hemskt mycket för hjälpen. Nu känner jag mig verkligen hemma !
Nu är det dags att klä sig, borsta tänderna och börja plugga!
tisdag 2 december 2008
Vilket nytänk!
Detta ska inte bli en Melodifestival-blogg, jag lovar. (Med en liten parentes för att jag säkert inte kommer kunna låta bli att kommentera tävlingen när väl spektaklet drar igång.) Fast Lili & Susi? Hur fräscht känns det? Det känns lite väl mycket 80-tal för min smak. Usch! Vilka artister har de mer lyckats få fram denna vecka? Jo, den gamla skåpmaten består av Velvet, Shirley Camp och Amy Dimond. Agnes har väl förvisso inte varit med förut, men jag är föga förvånad. Det enda namnet jag inte känner igen sen tidigare är Sofia Berntsson.
Dock så verkar det som vanligt som att några startfält är superstarka och några består av "okändingar", fast på ett sätt är dem mest intressanta att se. Det kan faktiskt hända att dem kommer med oväntade och bra inslag, vilket det inte känns som de hitintills presenterade artisterna kommer att göra.
Nu när Lili & Susi ska vara med så får vi hoppas att det gör den underbara dansen a'la 80-tal!
Tidningsartikel: Nu gör de comback (aftonbladet.se)
ProViva - fungerar det?
Jag dricker ProViva nästan varje dag. Det är dyrt, men ska vara bra för magen sägs det. Gamlingar brukar dricka ProViva, och så jag då. Tydligen finns det bra bakterier i ProViva som (enligt hemsidan) "[...]förväntas ha en hälsobefrämjande effekt." Det är nog bra det, kan väl inte skada.
Just nu har jag Nypon smaken hemma. Fast favoriten är Vattenmelon/tranbär. Mums!
Jag började med ProViva när jag var... krasslig i magen. Om ni förstår. Då trodde jag det kunde hjälpa men jag vet inte om det gjorde det. Lika lite som jag vet om min mage och jag mår bättre nu än före Proviva-tiden. Vad tror ni? Har jag blivit lurad? Betalar jag varje vecka cirka 20 kronor för något som inte fungerar? Har jag, kort sagt, köpt grisen i säcken?
Bildkälla
Dumleklubbe döden
Jag hade fått tre Dumleklubbor på posten idag. Eftersom jag har varit en duktig student och läst en halv bok samt gått igenom min egen och en annan persons novell bestämde jag mig för att äta upp en av dem. Är det inte lite nostalgi med Dumleklubbor? Tyvärr upptäckte jag att de fastnade i tänderna och nu ilar det lite oroväckande i ena tanden. Jag hade glömt bort att Dumleklubbor var riktiga brottsliga för tänderna!
Nu ska jag slå in en julklapp innan Herr T kommer hem. Jag tycker om att slå in paket!
Julkalendern 2008
Mina alldeles egna favoriter har varit följande:
Sunes Jul (1991)
Håll huvet kallt (1994)
Jul i Kapernaum (1995)
Pelle Svanslös (1997)
Det är väl några år sedan jag följde den aktivt, Pelle Svanslös var nog den sista. Då började jag bli för gammal för den. Några år såg jag den inte alls, men om jag minns det rätt så tyckte jag Diselråttor & Sjömansmöss (2002) var väldigt mysig också.
Källa: Wikipedia
Var tredje sekund för ett barn av undernäring
Jag såg på Julkalendern och Rapport till frukosten idag. Julkalendern får bli ett alldeles eget inlägg, men nu ska det handla om Rapport och allvarliga saker.
I slutet av sändningen sa reportern ungefär detta "Varje dag dör 25 000 barn av undernäring i världen" Den där meningen går det att distansera sig i från. Visst, det är många barn som dör, men det är långt, långt borta och vi kan inte göra någonting åt det. Tänk er denna mening i stället
"Var tredje sekund dör ett barn av undernäring. På en minut dör 17 barn, på en timme 1041 barn. Dessa barn är lika gamla som era knyten där hemma: spädbarn, förskolebarn, skolbarn. Majoriteten av dessa barn dör inte i områden som har utsatts för en direkat naturkatastrofer. De dör i områden som västvärlden och media inte uppmärksammar. Den katastrof dessa barn blir utsatta för heter fattigdom och gör att föräldrar inte kan ge näringsriktig mat till sina barn."
Är det inte vidrigt? Nu går det faktiskt att göra något väldigt, väldigt enkelt. Som ni vet är julen runt hörnet och det innebär att det ska köpas klappar. Kanske ni inte riktigt vet vad ni ska ge till svärmor, mamma eller pappa? Då har jag ett förslag!
Gå in på UNICEFs gåvoshop! Du får ett gåvobrev att ge bort och själva grejerna går till dem som verkligen behöver det. Det finns olika prisklasser, från 45 kr och uppåt. Det är saker som myggnät, filtar, skolsaker, ett ton gröt och så vidare. De som har allting, behöver de verkligen mera? Ge i stället den till någon som behöver det!
Bildkälla
måndag 1 december 2008
Hillary blir utrikesminister
Hillary Clinton blir Obamas, och Isa:s nästa utriketsminister.Jag anser att det är den bästa person Obama kunde få på den posten. Nu blir de väljare som ville ge Clinton en ledande position nöjda, Hillary får den viktiga plats i världspolitiken som hon så väl förtjänar och det är ett lysande val när det gäller utrikespolitik. Hillary (och Bill för den delen med) är välkända och omtyckta i många länder. Detta leder, så klart, till förbättrade relationer.
Usa behöver en stark, arbetsvillig och duktig utrikesminister. För som en av de ledande länderna i världen, med i två krig och en världsekonomi krävs det rätt person på rätt plats. Jag tror personligen att Hillery är den personen. Enligt mig kommer det att det ger en bild av ett enat demokraterna, något som så väl behövs i dessa orostider. Obama och hans parti måste vara starka för att kunna leda landet och jag tror att detta val hjälpte till att visa upp denna stryka.
Tidningsartiklar: Hillary Clinton utsedd till USA:s utrikesminister (aftonbladet.se) Stridsyxan är nedlagd (svd.se) Clinton blir utrikesminister (dn.se)
Bildkälla
Julklappshandling
Så nu är alla paket inhandlade. Skönt! Jag gillar att vara ute i god tid, helt i samma stil som mitt eviga planerade. Ni som känner mig vet att jag älskar att planera och julen är inget undantag. I morgon blir det plugg för hela slanten, det har varit lite ner prioriterat de senaste dagarna. Skäms på mig! Jag kan också meddela att de fylliga och intressanta inläggen har saknats på grund av tidsbrist, det har varit mycket annat de senaste dagarna. Från och med i morgon lovar jag att det blir bättre!
Dock hade jag tänkt mig hinna med "Dagens Nyhet" men det får bli lite senare i kväll, efter kvällspromenaden. Annars får ni nog håller er till tåls tills i morgon.
söndag 30 november 2008
Vad har materalismen gjort oss till?
Årligen har det amerikanska lågpris varuhuset Wal-Mart en rea som går under namnet Black Friday. I år fick detta smeknamn en helt ny betydelse när en person dog och flera fick föras till sjukhus när köpgalna människor skulle fynda tv apparater och damsugare till lågpris.
Detta är illa nog, men faktum är att olyckor händer och sådant inte ska ske är varuhusets ansvar. Däremot är det en helt annan sak när människor vägrar lämna varuhuset, som ska stängas pga av dödsfallet. Det är inte annat än groteskt. Hur kan människor tänka på billiga saker som de ska köpa när en person har blivit ihjäl trampad? Hur kan köplusten finnas där? Det gör mig omåttligt förvånad, chockad och rädd. Det finns egentligen bara en fråga att ställa dig: Vad har kapitalismen, materialismen och konsumtionen egentligen gjort oss till för monster?
Tidningsartiklar: Krossades av rea-kunderna (aftonbladet.se) Trampades ihjäl - nu söks ansvariga (aftonbladet.se)
Bildkälla
Första advent
Idag är det första advent. Nu har alltså väntan på jul, eller snarare på Jesus födelse påbörjat. Fast jag är inte kristen (måste gå ur Svenska kyrkan) och därför ser jag det som något annat: fyra veckor av ljus och värme. Fyra veckor tills vänner och familj samlas och umgås och har det fint. Det är så jag väljer att se det.
I år hänger adventsstjärnan rakt för första gången sen vi flytta hit. Vi har nämligen hittat en ny krok, det är inte illa. Som traditions sig bör så fungerade inte en adventsstake och jag köpte fel lampor. För femarmade och inte sjuarmade. Trots att Herr T sa att vi hade en sjuarmad! Vad dum jag är ibland. Jocke Yuccapalm fick lite glitter, jag gjorde ordning de levande ljusen, lade på juldukarna och satte fram tomtarna. Nu är det allt lite jul hemma. Det är bara snön som saknas...
Senare idag ska Herr T:s mamma komma och fika (tror vi) och två julmust står på kylning. Lite adventsfika måste så klart avnjutas!
Bildkälla
Recention: Barnhemmet
VARNING FÖR SPOILER!
Min älskade sambo gillar skräckfilm, därför ser jag på det. Jag finner det inte direkt roande, helt enkelt för att jag blir något så fruktansvärt rädd. För någon vecka sedan såg jag The Mist, som var hur bra som helst. Idag var det Barnhemmet (El Orfanato) , en spansk skräckfilm. Jag har vid tidigare tillfället sett en spansk skräckfilm El Espinazo del diablo (The devils' backbone) och de hade vissa likheter. Båda var riktigt läskiga och båda utspelade sig på ett barnhem. Spanjorerna kan det där med skräckfilm.. Barnhemmet hade faktiskt något så ovant som ett lyckligt slut. Om det nu går att tala om lyckliga slut i skräckfilmer.
Jag var så rädd vid några tillfällen att jag inte ville kolla. Satt och tittade in i en spegling av tvn, då är jag bra rädd. Fast faktum är att det är så det ska vara med skräckfilm. Du ska bli så rädd så du inte vet var du ska ta vägen. Och jag menar, finns det något läskigare än barn och spöken, helst i kombination? Skulle inte tro det! När barnen döljer något med en papperspåse... Ja, då är det nästan för läskigt.
Helt klart sevärd och bra!
Betyg: M M M M
Bildkälla
lördag 29 november 2008
Tar tacksamt emot hjälp och tips!
Nu är det så här, bloggen börjar ta form, men det är två saker jag känner fattas. Det första är någon typ av räknare för antal besökare. Helst ska den nollställas varje månad. Har redan sitemeter, det kanske går att ändra den så att den visar antalet besökare? Eller är det någon annan som har ett tips på hur jag kan få en räknare till bloggen? Jag saknar nämligen att kunna ha lite koll på hur många som läser, det ska jag villigt erkänna.
Sedan är det det här med en header. Tillsvidare tänkte jag ha som jag har just nu, men i och med att jag har bytt blogg känns det även som ett läge att byta header. Är det någon som kan med såndant? Jag har nämligen ingen koll på hur sådant görs! Är det någon som har lust att offra den tiden och energin på mig? Kontakta mig via kommentar, så kontakta jag er! Självklart måste ni då skriva en mail eller en bloggadress. Självklart får ni fin, fin beröm på min blogg. Dock är jag student och har inte råd att betala någon ersättning.
Vore tacksam för hjälp!
De bästa animeradefilmerna, plats 9
Denna blandning av tecknad och äkta skådespelare från 1988 är, enligt mig, inte en särskilt bra film. Tarvligt gjord och med dåligt skådespel. Men vad gör då Vem satte dit Roger Rabbit på listan? Om denna film går det att säga mycket negativt men den kan inte anklagas för att inte gå sin egen väg.
Under en tid när den datoranimerade filmen inte ännu hade gjort entré så var detta ett försök att skapa något nytt och utmana den animerade filmscenen att tänka nytt. Sådan ska primeras anser jag. Visst är det så att filmen har ett löjletsskimmer över sig, så här på 2000-talet när proffsig dataanimation är vardag. Det såg dock annorlunda ut 1988 och filmen van tre Oscars för bästa klippning, bästa ljudeffekter opch bästa specialeffekter, något som jag ändå tycker säger en hel del om hur nytänkande filmen var.
De bästa animerade filmerna, plats 10
Plats nummer 10: Karl-Bertil Jonssons Julafton
Denna julaftons klassiker av Tage Danielsson vet jag att det är många som har som tv-höjdpunkt på julafton. Själv såg jag den för första (och enda) gången för ett par jular sen.
Första gången som vi fick höra talas om Karl-Bertil var i Sagor för barn över 18 år, som kom ut 1964. Den blev dock mer känd som den animerade filmen "Karl-Beril Jonssons Julafton" som kom 1975 och har sen dess visats varje jul på SVT.
Filmen handlar om Karl-Bertil, som har Robin Hood som sin största idol. Under jullovet arbetar han på posten och bestämer sig för att ta paket som välbargade har skickat och ge de till fattigare personer, i sann Robin Hood anda. Detta är inte något som hans far tycker om och han yttrar då den klassiska repliken: "Jag har närt en kommunist vid min barm!" dock så visar det sig att de rika människorna inte är allt för ledsna att ha blivit av med sina paket, utan snarare uppskattar det.
Som en riktigt svensk klassisk animeradfilm anser jag att den har en självklar plats på denna lista. Jag vill även lägga till att den är fin tecknad av Per Åhlin, något som måste finnas med i beräkningarna för att klassa in på denna lista med de bästa animeradefilmerna!
Här är det regler och ordning!
- Jag får skriva max sex inlägg per dag, eftersom det inte ska bli för mycket inlägg för mina trogna läsare. Dock har jag ingen nedre gräns numera, även om min målsättning är att skriva varje dag. Detta beror helt enkelt på att nu handlar det inte om sidhänvisningar, utan min lust att skriva.
- Inläggen ska fortfarande vara mustiga och ha en betydelse för mig.
- Jag ska fortfarande svara på era kommentarer. 90% är det som gäller!
- "Dagens Nyhet", då jag kommenterar en dagsaktuell händelse ska vara ett stående inslag. Självklart med undantag för de dagar jag inte har tid att skriva.
- Bilder ska det fortfarande finns, nu även med bildkälla.
Bildkälla
Jag hoppas att ni som kommenterat min gamla blogg har förståelse för att ni nu inte får något svar på kommentarerna där.